Byens «orgeldoktor»
FORNYELSE: Dietrich Johannes Buder sørger for nye magnetventiler.

Publisert 15. februar 2017 av Tor Kristiansen

Svikter et eller annet i et av byens orgler, er orgelbygger Dietrich Johannes Buder god å ha. Han rykker ut på kort varsel og kan fikse det meste. Nå fornyer han orgelet i Arna kirke.

– Jeg holder på å lage ny spillepult i mitt verksted på Haukeland. Jeg tror det er mulig å spille på orgelet igjen i slutten av mars, sier Dietrich Johannes Buder.

Orgelet i Arna kirke er fra 1957, bygd av H. J. Jørgensen. For 18 år siden ble det vurdert å bygge nytt orgel, men organisten fant ut at det kunne repareres. Orgelbygger Dietrich Johannes Buder har fikset det flere ganger. Først utvidet han det slik at det var mulig å spille med 43 stemmer, slik det opprinnelig var tenkt. Han har tidligere flyttet spillepulten.

– Den sto på siden. Nå skal spillepulten stå foran orgelpipene, slik den opprinnelig har stått. Da blir det lettere for organisten å ha en korgruppe eller musikere sammen med seg, sier Dietrich Johannes Buder.

Verdifull

– Orgelbyggeren er svært verdifull for oss i Bergen kirkelige fellesråd. Vi har mange orgler av ulike kvalitet. Hvert år tilkalles han mange ganger på kort varsel av byens organister. Det at han kan komme på dagen, har reddet mange begravelser, gudstjenester og konserter. Dietrich Johannes Buder er svært verdifull for byens kirke- og kulturliv, sier kirkebyggsjef Arne Tveit.

10 år gammel viste en eldre mann Dietrich hvordan han kunne fikse et gammelt piano. En interesse ble vekket. I 9. klasse hadde han praksis hos en orgelbygger. Det ga mersmak for mannen fra Kolkwitz ved Cottbus, ti mil sør for Berlin. Han gikk først i lære hos Sauer i Frankfurt an der Oder og arbeidet så i åtte år hos Orgelwerkstatt Christian Scheffler.

Så reiste han til Bergen for å være med på å restaurere orgelet i Johanneskirken og bygge nytt orgel i Skjold kirke. Der ble han så begeistret for organisten, at han giftet seg med henne. Han etablerte eget orgelverksted på Haukeland i Arna, har fire barn og har aldri angret på at han satset på en tilværelse i Bergen.

Eneste på Vestlandet

– Jeg driver i dag Vestlandets eneste orgelbyggerverksted. Siden 2003 har jeg vel sett til de aller fleste orglene i Bergen. Jeg har også hatt oppdrag på Østlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge, forteller Dietrich Johannes Buder.

Han nyter fjellene og naturen i Bergen fordi det er ganske flatt der han selv kommer fra.

Nå skifter han ut gamle, brannfarlige elektriske ledninger og kabler til magnetkontaktene til orgelet i Arna kirke. Han sørger og for nytt skinn til to av belgene og tar i bruk ny teknikk så organisten på forhånd kan programmere hvordan han eller hun vil bruke registerknappene. Han samarbeider godt med en elektriker om jobben.

– Arbeidet er veldig variert. Her er finsnekring, skinnarbeid, stemming og mye annet. Det er en veldig fordel å ha en kone som er organist. Jeg vet ikke om jeg hadde våget å satse for meg selv uten henne, sier Dietrich.

– Hva gir det deg å arbeide som orgelbygger?

– Jeg er med på å skape noe. Det er noe eget å høre klangen når et orgel er ferdig. Jeg nyter orgelmusikken, sier Dietrich Johannes Buder.

Han er glad for at mange tar vare på orglene og ser at gamle orgler kan restaureres. Men han innrømmer også at noen er i en slik forfatning at de ikke kan fikses. Da er et nytt orgel helt nødvendig.

SKIFTER UT: Han sørger også for nytt skinn i belgene.

29. mars 2017 | Logg inn | Copyright 2017 Bergen kirkelige fellesråd Powered by Agrando