Pynter gravene til påske
UTPLANTING: Randi Aasen gleder seg over å plante ut årets påskeliljer på Åsane kirkegård.

Publisert 22. mars 2017 av Tor Kristiansen

Det er vår i luften. Gartner Randi Aasen i Akasia er klar med årets påskeliljer. De vakre, gule blomstene er et sikkert vårtegn på byens gravplasser og kirkegårder.

– Tele finnes ikke lenger i jorden. Vi merker at pårørende er glade når de igjen kan komme hit og stelle gravene sine. Vi gleder oss også over det arbeidet vi kan gjøre akkurat nå, sier Randi Aasen.

Tusenvis av påskeliljer er kommet. De står i knopp, men så snart de er plantet ut og solens varme stråler har hatt sin virkning, spretter de ut, forsikrer Randi.

I fjor var det krevende med tidlig påske og tele i jorden langt ut på våren. Tørke i perioder da blomstene helst trengte vann, var også en utfordring. I år kommer påsken senere. Det er mildere og alt ligger til rette for en fin vår og sommer.

Travel periode

– Vi har ryddet, klippet hekker og trær og strødd der det har vært glatt i vinter. Nå går vi inn i en travel periode. Så snart sesongarbeiderne er på plass over påske, går vi i gang og klipper gresset. Da begynner vi også å plante ut sommerblomstene, forteller Randi Aasen.

Hun er 43 år gammel, bor på Nyborg og begynte å arbeide på gravplassene i regi av Bergen kirkelige fellesråd i 2012. Hun bodde først på Lysekloster og hadde barne- og ungdomsårene på Laksevåg. Hun tok handel og kontorfag med markedsføring. I 11 år arbeidet hun i Mester Grønn blomsterbutikk og lærte alt om å stelle planter og lage blomsterdekorasjoner.

– Jeg var knyttet til Gravferdsteamet og arbeidet særlig med urnenedsettelse. Sorg berører oss alle. I den tiden lærte jeg mye om å trå varsomt. Vi som arbeider på gravplassene, skal opptre med verdighet og hjelpe mennesker i deres sorg. Så får vi prøve å tåle det når mennesker er sinte og ikke oppfører seg så fint, sier Randi.

På grunn av omorganisering i Akasia begynte hun på Hageland i Eikangervåg i Lindås i 2014. Et år senere ringte de fra Akasia og tilbød henne sesong-jobb. Nå er hun ansatt på heltid.

Veldig nyttig

– Hvordan trives du?

– Jeg liker å være ute og arbeide praktisk. Å arbeide på gravplassene er etter min mening en av verdens beste jobber. Vi gjør det fint, ser resultater med en gang og vet at gravplassene betyr mye for byens innbyggere. Jeg føler rett og slett at jeg gjør noe veldig nyttig, sier Randi Aasen.

Hun gleder seg til å gå på jobb hver dag og roser ledere og kolleger. I hverdagen opplever hun et godt samarbeid med medarbeiderne som er flinke til å dele kunnskap med hverandre.

– Hva gjør du i fritiden?

– Jeg har to gutter på 20 og 12 år og gleder meg over å være sammen med dem. Vi er glad i både langrenn og slalåm og nøt sol og blå himmel på toppen av Horgaletten på Voss sist helg. Selv om jeg beveger meg i jobben, liker jeg å gå i fjellet og naturen i fritiden, sier Randi aasen.

23. september 2017 | Logg inn | Copyright 2017 Bergen kirkelige fellesråd Powered by Agrando