Ser verdien av kirkens sorggrupper
NY BOK: Tarald Ueland har lært mye om å gripe dagens muligheter.

Publisert 29. mars 2017 av Tor Kristiansen

En annerledes bok om sorg foreligger denne våren. Laila og Tarald Ueland fra Bergen deler ærlig og åpent om hvordan det er å miste en datter som i flere år slet med kreft. De tror de kan hjelpe andre pårørende.

– En sorggruppe var svært verdifull for oss. Tidlig etter at vi mistet vår datter, kom vi med i en slik gruppe i Fana prosti. Vi var med i en liten gruppe, der alle deltagerne hadde mistet voksne barn. Det at vi var i samme situasjon, bidro til at vi fort fikk gode samtaler, forteller Tarald Ueland.

Taushetsplikten i gruppen skapte gode og trygge rammer. Han anbefaler nå sorggrupper på det varmeste og tror flere kan ha nytte av slike grupper.

Et og et halvt år er gått siden Lillian Ueland døde, 47 år gammel. Hun rakk selv å skrive to diktbøker. Boken som nå foreligger, har fått tittelen «Selvfølgelig vil jeg leve». Her deler Lillian, hennes foreldre, venner og fagfolk erfaringer knyttet til behandling og sorg.

Bearbeide følelsene

– Vi er selv pårørende og tror boken kan være til hjelp for andre pårørende. Personlig er jeg blitt glad i et sitat av Karen Blixen: «Når du forteller, faller brikkene på plass». Vi var knust av sorg i begynnelsen. Å fortelle om og om igjen var en hjelp til å bearbeide følelsene, forteller Tarald.

Han og konen Laila har skrevet ned mange av opplevelsene de har vært gjennom og erfaringene de har gjort de siste årene. De har og trukket inn samtaler med familie, venner, helsepersonell ved Haukeland Universitetssykehus og Sunniva senter for lindrende behandling ved Haraldsplass Diakonale Sykehus og fagfolk knyttet til Kreftforeningen, Vardesenteret, Modum Bad og andre institusjoner. Journalist Johanna Hundvin Almelid har sydd stoffet sammen i en bok utgitt på Lunde Forlag. Boken er illustrert med flotte naturbilder av Atle Helland.

– Ved å gi boken en faglig bredde tror jeg vi når videre ut. Boken kan også være interessant for helsepersonell, sier Tarald Ueland.

Flere dikt

Opprinnelig var det meningen at Lilian og Tarald skulle skrive en bok sammen. Det ble det aldri noe av, men mange av Lillians dikt er tatt med i boken. Blant annet dette med tittelen «Sommerfugl»:

En vakker sommerfugl

er du

Vakre farger i sjelen

har du

Å fly rundt og glede andre

gjør du

Å oppmuntre og lytte til andre

kan du

– «Grip dagen» var et livsmotto for Lillian. Der lærte hun oss alle noe viktig. Hver dag er det vår utfordring å gripe dagens muligheter. Sorgen har ulike farger. Vi prøver å være ærlige og sette ord på noe andre kan kjenne seg igjen i, sier Tarald Ueland.

Som pårørende hjelper han andre i samme situasjon og kan også være tilgjengelig for menigheter og foreninger som ønsker et foredrag om temaet.

23. juli 2017 | Logg inn | Copyright 2017 Bergen kirkelige fellesråd Powered by Agrando