Fire prøvefelt på domkirken
PRØVEFELT: Preben Nygård viser hvor langt de er kommet på et felt.

Publisert 20. april 2017 av Tor Kristiansen

Arbeidet med å restaurere domkirken går fremover. Høyt oppe på veggen er murerne i Akasia i gang med fire prøvefelt. De vil vise hvordan kalkpussarbeidet kan gjøres på ulike måter.

– Vi påfører først grunningsmørtel. Så pinner vi inn naturstein i hullene. Da bruker vi ikke teglstein, for de suger for mye vann. Deretter legger vi på grovpuss og til slutt finpuss, forklarer murerlærling Preben Nygård.

Sluttarbeidet gjøres på litt ulike måter. Også kalkmaling påføres på halvdelen av hvert av de fire prøvefeltene. Kalkgruppen, som består av prosjektleder Øystein Mortensen, fagleder for murerne Frank Erik Henriksen, murer Øystein Godøy og arkitekt Anders Scherman, skal så sammen med Riksantikvaren vurdere om finpussen skal være grov eller litt finere. Muren skal puste. Derfor må den ikke være for fin.

Verken grunningsmørtel eller grovpuss glattes ut. Murerne må sikre seg at de nye lagene de fører på, får feste.

– Det er interessant å arbeide med domkirkens mur. Vi legger merke til overgangene fra en tidsepoke til en annen og ser at de har mur igjen vinduer her og der. Å arbeide med denne gamle muren er rett og slett gøy, sier Preben Nygård.

Øystein Godøy er Akasias bas for arbeidet. Sammen med seg har han også Rune Angelskår, Reine Frøyland, Kjell Kaalaas, Svein Sivertsen, Kostatinos Langhelle, Tom Gullaksen og Trond Maurstad. Fordi arbeidet er så omfattende, arbeider murerne sammen i et stort team. Det er sjelden.

23. september 2017 | Logg inn | Copyright 2017 Bergen kirkelige fellesråd Powered by Agrando