Har alltid likt å beherske store maskiner
Har alltid likt å beherske store maskiner
MØLLENDAL: Per Oscar Gutvik og to lærlinger har arbeidet med å lage den pene steinmuren.

Publisert 15. mai 2017 av Tor Kristiansen

Anleggsmaskinfører Per Oskar Gutvik er en av de som setter spor etter seg på byens sentrale gravplasser. I mer enn seks år har han vært knyttet til Akasia.

– Jeg trives godt. Det kreves vel noe ekstra av oss som arbeider på en gravplass. Vi aner at mange av de som vandrer her, er preget av sorg. Vi har det i tankene og prøver å møte de som kommer hit på en god måte, med respekt og imøtekommenhet, forteller Per Oskar Gutvik.

Akkurat nå arbeider han med gravemaskin på Møllendal gravplass og holder på å sette opp en steinmur ved en stor skråning for å hindre at massen siger ut. Liten maskinstein fra Alta benyttes.

Per Oskar Gutvik er 52 år. Han kommer fra Helgeland, nærmere bestemt Bindal kommune, den sørligste i Nordland fylke. Han har bodd i Bergen siden 1996, er gift og har tre barn.

Oppvokst på gård

– Hva gjorde at du utdannet deg til anleggsmaskinfører?

– Jeg er oppvokst på gård. Far min hadde traktorgraver og en god venn av oss hadde større maskiner. Jeg lærte tidlig å bruke dem og ble bitt av basillen, forteller Per Oskar Gutvik.

Han tok først fagbrev som anleggsmaskinfører og sikret seg snart førerkort for buss, lastebil, kranbil, bulldoser og truck. I tillegg utdannet han seg innen trepleie for å drive med skogsdrift og tok kurs som utvendig rørlegger. I Bergen har han også utdannet seg innen markedsføring og ledelse.

Jeg har drevet for meg selv som entreprenør og kjørt kystbussen og flybussen før jeg begynte i Akasia, forteller Per Oskar Gutvik.

Variert arbeid

– Hvordan arter en arbeidsdag seg for deg?

– Det varierer mye. Jeg arbeider helst på de store gravplassene Møllendal, Solheim, Nygård, Fana, Loddefjord og Fyllingsdalen. På den siste gravplassen har vi opparbeidet nye felt. Først ryddet vi skog, kjørte røtter til fyllingen og matjord til solding. Det var mye arbeid med drenering og nedsettelse av kummer. Gabionsmur, runde steiner i nett, er brukt på en gravplass i Bergen for første gang. Belegningsstein er lagt. Når plenene er raket og sådd til, tror jeg det blir veldig vakkert, sier Per Oskar Gutvik som er bas og konstituert som anleggsleder i Akasia.

Det er mye å gjøre. Han savner maskinfører Leif Jakobsen som døde i fjor. Han er ennå ikke erstattet. Men to lærlinger er på plass.

– Siden vi gjør arbeid for det offentlige, har vi plikt til å ta inn lærlinger. Vi har tatt inn to flinke jenter fra Osterøy som lærlinger i anleggsmaskinførerfaget og gartnerfaget. Jenter er litt mer forsiktige enn gutter og kan bli gode maskinførere og gartnere, sier Per Oskar Gutvik.

Dette intervjuet ble foretatt før Per Oskar falt ned fra stigen ved huset sitt hjemme og brakk begge bekken og ryggen på et sted. Han er nå sykemeldt og har lest gjennom intervjuet på Haukeland Universitetssykehus.