Påskens kulturarrangementer
Påskens kulturarrangementer

Publisert 23. februar 2018 av Karoline Rossgård Salhus

Her finner du oversikten over alle kulturarrangementene og gudstjenestene med et tydelig konsertpreg.
 

 

 

SØNDAG 18. MARS

Familiegudstjeneste med musikkdrama
Birkeland kirke kl. 11.00

Palmen, et musikkdrama for barnekor og orkestergruppe. Vi følger påskens hendelser fra Jesu inntog i Jerusalem til oppstandelsen 1.påskedag. Musikk av Carsten Dyngeland.

 

Konsert: Stabat mater
Birkeland kirke kl. 19.00

Fana kammerorkester, Fanatalenter, Fanasolister og Stig W. Holter på orgel fremfører Stabat mater av Pergolesi og messe av Schubert. Her får nye sangspirer utfolde seg i gode og inspirerende kirkelige rammer når barn, ungdom og voksne, amatører og profesjonelle opptrer sammen. Dirigent kantor Jan Røshol
Bill: kr. 150,-

 

Konsert: Stabat Mater
Årstad kirke kl 19.00

Musikk av Alessandro Scarlatti og Antonio Caldara. Årstad kantori, Ingvill Espedal, sopran. Tanja Johansen, mezzosopran. Borakvartetten, Tore Hegdahl, orgel.
Tanja Johansen, dirigent.
Bill: kr 200,- /150,-

 

Konsert: Cantus Sororum
Åsane kirke kl. 19.00

Cantus sororum, damekoret i Korskolen Åsane kirke, fremfører Magnificat av Kim André Arnesen og komposisjoner og arrangementer av Ingrid Mostad Bråten. Koret har klassisk kirkemusikk som hovedfokus, og fremfører i vår verk og komposisjoner av nålevende og aktuelle norske komponister. Med seg har de strykekvartett, orgel og klaver, samt sopransolist Ingrid Mostad Bråten.
Bill: kr 200,- / 150,-

 

Konsert: Sankta sunniva kammerkor
Bergen domkirke kl. 19.30

Musikk av bl.a. Buxtehude og Wernøe. Den tysk-danske komponisten Dietrich Buxtehude bruker siste del av salme 20 i Domine salvum Fac Regem: «Kongen bønnhøre oss på den dagen vi roper!». Ragnvald Wernøe tolker Frans av Assisis bønn, tilegnet den hellige Frans, tidvis meditativt - men også skarpt rytmisk, og med tonal uro. Koret fremfører også italienske Gabriele Saros vakre motett Ave Regina.
Bill: kr 200,- / 100,-

 

Følg Påskefest på Facebook: Gudstjenster, konserter og kulturarrangementer gjennom påsken


 

 


TIRSDAG 20.MARS

Konsert: Stabat mater
Fana kirke kl. 19.30

Fana kammerorkester, Fanatalenter, Fanasolister og Stig W. Holter på orgel fremfører Stabat mater av Pergolesi og messe av Schubert. Her får nye sangspirer utfolde seg i gode og inspirerende kirkelige rammer når barn, ungdom og voksne, amatører og profesjonelle opptrer sammen. Dirigent Kantor Jan Røshol.

 

 

 

ONSDAG 21. MARS

Musikkandakt: Påsken i ord og toner
Birkeland kirke kl. 19.00

Vi vandrer gjennom påskens stille uke fra palmesøndagens inntog i Jerusalem til oppstandelsens dag første påskedag. Sokneprest Kjersti Gautestad Norheim leser tekstene og Birkeland Kantori står for musikalske innslag sammen med kantor Ottar E. Arnestad.

 

Konsert: Påske - til alle tider
Loddefjord kirke kl. 19.00

Påsken har vært et yndet tema for tekstforfattere og musikere siden den første påskefeiringen. I denne konserten ønsker vi å presentere påskens innhold gjennom noen av de påskesangene vi er mest glad i. Medvirkende: sopran Ingrid Grøvan med master i klassisk sang fra Griegakademiet og rik erfaring fra konsertlivet. Menighetens organist Arnt Thyve.
Bill: Kr 150,-

 

Konsertkåseri: Himmel og helvete i musikk og billedkunst
Fridalen kirke kl. 19.00

“Himmel og helvete i musikk og billedkunst” er et konsertkåseri med kunsthistoriker Gunnar Danbolt og pianist Knut Christian Jansson. Kåseriet tar utgangspunkt i Dantes Gudommelige komedie som skildrer Dante sin ferd gjennom de tre hinsidige riker i løpet av påskeukens
tre siste dager. På denne måten speiler Dantes ferd gjennom helvete og mot himmelen Jesu egen vei fra kors til oppstandelse. Komponisten Franz Liszt har skrevet en klaversonate “Dante-sonaten” som er en slags kommentar til det litterære verket.
Bill: kr. 150,-

 

 

 

LØRDAG 24. MARS

Konsert: Cantilène - Victimae paschali laudes
St. Markus kirke kl. 12.00

Meditativ orgelmusikk ved Mariko Takei.
Verker av blant annet Widor, Piernè, Tournemire og Bach.

 

 


PALMESØNDAG 25. MARS 

Fotoutstilling: Påskeutstillingen 2018
Slettebakken kirke, åpner 25. mars

Magnar Børnes er årets utstiller i Slettebakken kirke. Han omtaler seg selv som “først og fremst naturfotograf, men kanskje ikke helt A4 innen sjangeren. For meg er det å fotografere en slags meditasjon, der jeg oppdager storheten og skjønnheten i naturen, og samtidig opplever et nærvær av skaperen.Utstillingen åpner palmesøndag og er tilgjengelig i forbindelse med arrangement i kirken og menighetssalen frem til pinse.

 

Konsert: St Luke Passion av James MacMillan
Bergen domkirke kl. 19.30

Bergen Domkors tradisjonelle palmesøndagskonsert, i år med en Norgespremiere! MacMillans musikalske språk er krystallklart. Vakre melodiske linjer vever seg sømløst sam- men med vrengte, krasse lyder. Pasjonshistorien er fortalt av utallige komponister, men Mac- Millan evner å levendegjøre teksten på ny. Han tar dessuten ikke for seg bare lidelsen, men peker også fremover mot oppstandelsen og himmelfarten. Orkester og kor brukes kreativt og variert i dette storslagne verket. Jesu stemme, oftest gestaltet av en solist, blir her sunget av Bergen Domkirkes Jentekor. Velkommen til en unik opplevelse i Bergen domkirke med Bergen Domkor, Bergen Domkirkes Jentekor og orkester. Kjetil Almenning er dirigent.
Bill: Ticketco.no. Kr 300,- /240,- /150,-

 

Pasjonskonsert: Brahms’ Ein Deutsches Requiem
Johanneskirken kl. 19.30

Bergen Operakor og Opera Bergens Orkester fremfører Brahms’ Ein Deutsches Requiem. Årets pasjonskonsert tilhører et av de mektigste korverkene, hvor tekstene går direkte inn i enkeltmenneskets lidelse, og ikke minst lidelsen i en verden som oppleves urolig og til tider truende. Mens de utvalgte bibeltekster musikken er skrevet over handler om trøst og hvile for mennesker av i dag. Bergen Operakor, Opera Bergens Orkester, Iano Tamar, sopran. Ronnie Johansen, baryton. Anne Randine Øverby, dirigent.
Bill: Ticketmaster.no. Fra kr. 220,- til kr. 395,-

 

Klaver-resitasjon: Musikalske refleksjoner i påsken
Birkeland kirke kl. 21.00

Carsten Dyngeland ved klaveret inviterer til improvisasjoner over kjente påskesalmer og originalkomposisjoner.
 

 

 


TIRSDAG 27. MARS 

Konsert: Orgelmeditasjon
Johanneskirken kl. 12.00

Musikk for påsketiden, orgelmeditasjon ved kantor Asbjørn Myksvoll. Varighet ca. 35 minutter.

 

Påskevandring for store og små, felles middag
Fyllingsdalen kirke kl. 16.00

Vi inviterer til enkel middag sammen, deretter er alle med å dramatisere inntoget i Jerusalem som skjedde palmesøndag. Vi tar så for oss det som skjedde videre i den stille uke og påsken, dag for dag.
Påmelding: skriv deg opp på plakat i kirken, eller send SMS til 958 79 314. Middag: kr. 35,- for voksne og kr. 25,- for barn.

 

Musikkandakt: Kveldstoner
Birkeland kirke kl. 19.00

Kveldstoner i den stille uke. Sang ved Barbro Husdal, orgelspill og akkompagnement ved Carsten Dyngeland.

 

 

 

SKJÆRTORSDAG 29. MARS

Konsert: Orgelresitasjon
Arna kyrkje kl. 17.30

Kantor Olav Arne Steinkopf spiller verk av Mendelsohn, Vierne og Bach.

 

Konsert: Musikalsk skjærtorsdagsmeditasjon
Storetveit kirke kl. 17.30

Belinda Lerøy, sang, Jostein Aarvik, orgel. Et musikkprogram med sanger av blant annet G. F. Händel, norske folketoner og nyere kirkemusikk som innledning til menighetens nattverdgudstjeneste kl 18.15.

 

Pasjonskonsert
Fana kirke kl. 18.00

Fanasolistenes Marita Lervik som studerer musikk i Leeds er solist. kantor Jan Røshol medvirker på orgel og flygel.


Pasjonskonsert i Olsvik kirke
Olsvik kirke kl. 18.00

Rune Johnsen Klevberg, orgel og Johann Sebastian Blum, cello, spiller pasjonsmusikk. Konserten varer i 45 minutter.

 

Konsert: Händels Messias
Søreide kirke kl. 18.30

Utdrag fra Händels Messias i en 45 minutter lang konsert med påfølgende gudstjeneste. Medvirkende: Geir Dancke Molvik, sang. Asbjørn Snilstveit, orgel. Utdraget er basert på arier og resitativer, samt orkestersatser transkribert for orgel.
Konserten vil ha et stort spenn, der vi vil bevege oss mellom det meditative, lystige og det dystre landskapet, til ettertanke inn i påsken og påfølgende gudstjeneste.

 

Musikalsk meditasjon
Sandviken kirke kl. 19.00

Musikalsk meditasjon med sang og orgel, som innledning til skjærtorsdagens nattverdgudstjeneste. Etter nattverdgudstjenesten er alle invitert til et felles kveldsmåltid i Sandviken menighetshus.

 

Musikkgudstjeneste
Slettebakken kirke kl. 19.30

Musikkgudstjenesten er en nattverdmesse skjærtorsdag kveld. Gudstjenesten vil være rikt anlagt musikalsk med Johan Sebastian Blum, cello og Kåre Rivenes, orgel.

 

Orgelkonsert
Mariakirken kl. 18.00

Orgelmusikk for den stille uke. Karstein Askeland, orgel.

 

 

 

LANGFREDAG 30. MARS

Pasjonsgudstjeneste, Stabat Mater av Pergolesi
Fridalen kirke kl. 11.00

Kom og hør et av musikkhistoriens vakreste verker; Pergolesis Stabat mater. I tillegg til musikk, leser skuespiller Ragnhild Gudbrandsen lidelseshistorien og poetiske tekster knyttet til denne. Strykekvartett, Mari Galambos Grue, sopran, Åsne Kvamme, alt, Knut Christian Jansson, orgel, Ragnhild Gudbrandsen, skuespiller, Oddbjørn Stubhaug, liturg.


 
Korsvandring med musikk
Ytrebygda kirke kl. 11.00

Vi vandrer mellom stasjoner med utgangspunkt i pasjonshistorien med musikk. Tilrettelagt for barn.

 

Korsvandring i Nykirken
Nykirken kl. 12-17

Pasjonsmeditasjon med musikk, lesing, bilder og tekster. Kom til Nykirken langfredag for å finne rom for refleksjon over Jesu lidelse. Det blir satt ut stasjoner med bilde og tekst knyttet til hendelsene denne mørke dagen. Du kan vandre i rommet eller sitte stille mens improviserende musikere skaper meditative lydlandskaper.

 

Musikkandakt: Pasjonskveld
Birkeland kirke kl. 19.00

Vi følger Jesus opp Via Dolorosa, den tunge veien til korsfestelsen på Golgata. Tekstlesninger ved sokneprest Kjersti Gautestad Norheim og orgelmusikk ved kantor Ottar E. Arnestad.
Musikk av J. S. Bach og Johannes Brahms.

 

Langfredagskonsert: Arvo Pärt, PASSIO
Bergen domkirke kl. 19.30

Arvo Pärt er en av vår tids mest kjente og kjære kirkemusikkomponister, og “Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Joannem”, et av hans mest populære verk: lidelseshistorien ifølge evangelisten Johannes. Musikken er minimalistisk, men likevel svært kraftfull. Med David Hansford, Tyler David Ray, Bergen Domkor og instrumentalister. Dirigent Kjetil Almenning.
Bill: Kr 250,- / 150,-

 

Pasjonsgudstjeneste
Sandvikskirken kl 15.00

Korgruppe synger Trond Kvernos Improperia Salvatori nostri fra den gamle langfredagsliturgien.

 

 

 

PÅSKEAFTEN: LØRDAG 31. MARS

Orgelkonsert: Pange Lingua
Bergen domkirke kl. 12.00

Meditativ orgelmusikk på påskeaften ved Sigurd Melvær Øgaard. Verker av blant annet Dietrich Buxtehude, Louis Couperin, Rene Vierne.

 

Konsert: Påskemeditasjoner
Ytrebygda kirke kl. 14.00

Kantor Per Inge Hove spiller improvisert meditasjonsmusikk på flygelet i Ytrebygda kirke.


 
Konsert: Bach fyller 333 år! Sebastian Dörfler fremfører alle seks cellosuitene
Eidsvåg kirke kl. 18.00

Sebastian Dörfler har i mange år hatt en sterk lidenskap for disse suitene, som for ham rommer gjenklang av erfaringer fra et helt menneskeliv. Gjennom konserten vil han invitere lytteren til å meditere over tilværelsen. Suitene representerer for utøveren ulike stadier i livet. Dörfler har i 23 år vært en av solocellistene i Bergen Filharmoniske orkester og har i en årrekke undervist på Griegakademiet og Barratt Due musikkinstitutt.

 

Orgelmeditasjon: Victimae paschali, Krist er oppstanden
Johanneskirken kl. 18.00

Orgelkonsert ved Mariko Takei. Verker av blant annet Widor, Piernè, Tournemire og Bach.

 

 

 

SØNDAG 1. APRIL

Jubelkonsert
Storetveit kirke kl. 18.00

Konsert med Helge Haukås, trompet, Jan Erik Endresen, baryton og Jostein Aarvik, orgel. Sanger og arier av G. Fr. Händel, A. Dvorak, G. Verdi med flere. Musikk for trompet og orgel av H. Purcell med flere, blant annet P. Santuccis festlige variasjoner over “Eurovisjons-vignetten” (M. A. Charpentiers “Te Deum Laudamus”).
Billetter kr. 100,- Gratis for barn.

 

 

 

2. PÅSKEDAG: MANDAG 2. APRIL

Påskesamling ved Viggohytten
Viggohytten kl 12.00

Påskesamling på Viggohytten med tekstlesing, påskesalmer og enkel liturgi.
Viggohytten ligger på Gravdalsfjellet. To populære startpunkt er Nordnæsdalen og Betanien sykehjem. Turen opp tar 30-45 minutter, alt etter formen.

 

Påskesangkveld: Kveldsgudstjeneste
Sandvikskirken kl. 19.00

Påskesangkveld – en vandring gjennom påsketiden i salmesang, musikk og bibeltekster. Sang, Belinda Lerøy. Kantor Brita Maripuu, sokneprest Sverre Langeland. Menigheten i Sandviken samles på 2. påskedags kveld for å synge både pasjons- og påskesalmer, lytte til vakker sang og musikk og høre lesninger fra alle påskeukens sentrale hendelser. Dette er en fin anledning til å få med seg og reflektere over hele påskens drama og budskap.


 
Oppstandelsesmesse
Slettebakken kirke kl 18.00

Nattverdmesse med liturgisk musikk av Egil Hovland. Lars Petter Eide, liturg. Preken ved Gunn-Frøydis Unneland. Slettebakken motettkor og messingblåsere under ledelse av Kåre Rivenes. Ved orgelet Stig Wernø Holter.

 

 

 

ONSDAG 4. APRIL

Fest og forestilling for barnefamilier: Skjold kirke 20 år!
Skjold kirke kl. 18.00

Skjold kirke fyller 20 år. Som en del av jubileumsuken inviterer vi til stor bursdagsfest for barnefamilier. Vi får besøk av klovnene Tipp og Topp, to klovner som tuller og tøyser og prøver å trylle. Og så lurer de på så mye rart! Etter forestillingen blir det selvfølgelig mat og bursdagskake!

 

 

 

SØNDAG 8. APRIL 

Påskesangfest
Eidsvåg kirke kl. 11.00

Barna inntar kirkerommet med sang, afrikanske trommer og andre rytmeinstrumenter. Vi synger påskesanger, akkompagnert av blant annet Lars Kolstad som er profesjonell trommemester. Der det i en vanlig gudstjeneste er preken, er det denne søndagen trommeverksted for barna. For voksne er det sangstund i menighetsalen der alle kan foreslå sin påskesang, ledet av Jon Stubberud. Musikkverkstedet, barnekoret i Eidsvåg kirke, bidrar med sang og dans.

 

Barnas påskegudstjeneste
Åsane kirke kl. 11.00

På barnas påskegudstjeneste medvirker alle barnekorene i kirken. Som en del av trosopplæringsprogrammet vårt TilTro, fremfører korene, 10-åringer fra menigheten og musikere en påskemusikal.

 

Orgelkonsert: Alleluia!
Bergen domkirke kl. 15.00

Domkantor Sigurd Melvær Øgaard spiller festmusikk på Rieger-orgelet i Domkirken. Musikk av blant annet Johann Sebastian Bach, Theodore Dubois, Max Reger og Marcel Dupre.


 
Konsert: Bach & Beats
Fridalen kirke kl. 18.00

Hva skjer når den klassiske kirkemusikken møter rapsjangeren? Fridalen kirkes guttekor inviterer sammen med Collegium vocale Bergen og profesjonelle musikere til en crossover-konsert med Bachs kantate “Christ lag in Todesbanden”, gregoriansk sang og klassiske guttekorsanger koblet med rapperen Selim «Action the man» Mutic.
Bill: på ticketco.no, 200,- / 100,- (barn), 250,- / 100,- i døren.

 

Konsert: Dvorak messe i D-dur
Fana kirke kl. 19.00

Påskekonsert med Fana Kyrkjekor og Birkeland Kantori. Stig W. Holter, orgel. Program: Dvorak messe i utdrag og annen påskemusikk. Kirkekoret samarbeider om et konsertprogram som ledd i et større prosjekt hvor hele messen med orkester gjøres i 2019. Dirigent kantor Jan Røshol.
Bill: kr 150,-

 

Konsert: Salmefest i påsketiden - herfra til evigheten
Skjold kirke kl. 19.30

Korene Cantus og Sola Fide vil sammen med solist Ingrid Grøvan og musikere presentere salmer som følger oss på vår vandring gjennom livet. Vi feirer påskegleden, skaperverket og kirken vår gjennom vakre, mektige, vare og spenstige arrangement av salmer.
Vidar Eldholm arrangerer noen av salmene spesielt til denne anledningen. Medvirkende musikere: strykekvartett ved Tor Jaran Apold, Marie Rafteseth, fløyte, Skjold kirkes messingensemble og Guro Rotevatn Buder, orgel og flygel. Dirigenter er Anne Berit Hodne
og Janicke Damm Rusti. Vi feirer 20 år med kirke på Skjold, og setter med denne konserten et storslått punktum for jubileumsuken.

 

 

 

SØNDAG 15. APRIL 

Påskekonsert
Olsvik kirke kl. 19.00

Konsert med festlig musikk i påsketiden! Medvirkende: Osterøykoret og dirigent Jon F. Blichfeldt, Fana Mannskor og dirigent Bjørn Bergmann. Anders J. Hellesund, saxofon, Brith Barsnes Bjordal, sang, Rune Johnsen Klevberg, orgel.
Bill: kr. 100,-

 

 

Påskefest støttes av Bergen kommune.

Illustrasjon: Håkon Gullvåg, "Angus Dei".